Ένας Ιάπωνας προγραμματιστής ιστοτόπων μουσικής ο οποίος πολεμούσε την αστυνομία στα δικαστήρια της χώρας αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για την προσθήκη ενός Widget που έκανε εξόρυξη Monero (XMR) στον ιστότοπο του. Κέρδισε την υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Η υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη του 2017, όταν ο Moroi Seiya (34) με έδρα τη Γιοκοχάμα χρησιμοποίησε τα website του μια εφαρμογή που ανέπτυξε το crypto miner Coinhive, η οποία έκανε τους επισκέπτες του ιστότοπου να εξορύξουν monero προς όφελος του. Η εφαρμογή, από τότε που διακόπηκε από την Coinhive, διένειμε το 30% των tokens που εξορύσσονταν στους προγραμματιστές, και το 70% να πηγαίνει στον ίδιο τον προγραμματιστή.
Την περίοδο 2017-2018, η ιαπωνική αστυνομία έκανε καταστολή ορισμένων τύπων λογισμικού εξόρυξης Crypto που χρησιμοποιούν τον CPU τρίτων, επισημαίνοντας μια σειρά από εφαρμογές εξόρυξης – ιδιαίτερα που έχουν αναπτυχθεί από την Coinhive, ως «ιούς». Σε πάνω από δώδεκα εκδότες Website σε όλη τη χώρα επιβλήθηκαν πρόστιμα.
Ο Moroi, όπως αναφέρθηκε το 2018, επιβλήθηκε πρόστιμο 900 USD, αλλά ξεκίνησε μια μακρά δικαστική μάχη κατά της αστυνομίας, ισχυριζόμενος τότε ότι «σίγουρα δεν πίστευε» ότι «έκανε κάτι παράνομο» χρησιμοποιώντας την εφαρμογή .
Ακολούθησε ένας επικός δικαστικός αγώνας, με αποκορύφωμα την τελική πράξη πέρυσι, όταν κέρδισε το δικαίωμα να παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού απέτυχε με την υπόθεσή του σε υποκατάστημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Τόκιο. Έτσι, σύμφωνα με έγγραφα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποφάσισε ότι το λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δεν μπορούσε να θεωρηθεί κακόβουλο λογισμικό, όπως είχε αρχικά ισχυριστεί η αστυνομία.
Η νομική εκστρατεία του Moroi χρηματοδοτήθηκε εν μέρει και υποστηρίχθηκε από την Ένωση Hacker της Ιαπωνίας. Σε μια ανάρτηση στο blog, ευχαρίστησε την ομάδα, καθώς και τη νομική ομάδα του, σημειώνοντας ότι «παρόλο που [βρέθηκα] αθώος, έχω πολλά πράγματα να σκεφτώ».